Plannen in functie van je biologische klok? - 4 februari 2021

Je kent er vast wel, uitgesproken ochtend- of avondmensen. Ikzelf behoor met stip tot de eerste categorie, en wel uitgesproken! Niet om per se als voorbeeld te nemen, maar in de (heel) vroege ochtenduren presteer ik veel. Heel veel. De wereld ligt aan mijn voeten, is van mij alleen, de meeste mensen slapen nog en het heeft ook wel iets magisch! 

Ik voelde al wel aan dat de vroege ochtend dan ook voor mij het meest aangewezen is om geconcentreerd aan taken te werken. En om die spreekwoordelijke “kikker” op te eten (zie vorige blog, “eat that frog”, ’s ochtends eerst iets doen waar je tegenop kijkt, dan is dat alvast achter de rug).

Toch kan ik ook nu weer rekenen op een aantal gepersonaliseerde tips van Kristien (www.organice.be) om mijn dag nog beter te plannen, rekening houdend met mijn specifieke ochtendvoorkeur.

Eerst en vooral wees ze mij op het feit dat niet iedereen uiteraard heel uitgesproken zijn of haar bioritme kan volgen, dit is mede afhankelijk van de context, jouw eigen werksfeer. Ik werk van thuis uit, wat zeker zijn voordelen heeft naar planning toe (soms ook nadelen want stop zeggen is dan weer moeilijk). Toch kan je op jouw werk misschien overleg plegen met collega’s, misschien werk jij liever ’s ochtends een berg papieren weg en ben je na de middag helemaal klaar voor (online) meetings? Of net omgekeerd? Probeer elkaar daar dan een stukje in tegemoet te komen.

Terug naar mijn planning… behalve de energie die ik ’s ochtends heb, is er voor mij ook een grote valkuil aan verbonden. Namelijk het inplannen van pauzes (of het gebrek daaraan). Lang was ik in de veronderstelling dat ik maar moest doorgaan zolang er energie was, maar na een aantal keer met mijn hoofd tegen de muur te gaan, bleek dit niet de meest efficiënte methode! Beter op tijd bijtanken…

Nu plan ik slechts 60% van de beschikbare tijd in (er komen veel ad hoc taken op mijn pad, dit weet ik) én ik zorg ervoor dat ik rond de middag een langere pauze neem, na een paar korte pauzes tussendoor. Mijn planning geraakt tegen het einde van de dag zonder probleem aan 100%.

Wat ik ook durf doen, en blijkbaar is dit ook een beproefde tip bij organizers, is een timer zetten. Als ik te enthousiast ben durf ik de tijd namelijk uit het oog verliezen, en ook dan is pauze belangrijk. Of het omgekeerde, bij een lastige taak is het dan “saved by the bel”. Het is maar hoe je het bekijkt! 

Happy planning!

Annelies


Geef een reactie

Hou er rekening mee dat de reacties eerst worden gecontroleerd op spam alvorens gepubliceerd te worden.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.